V soboto, 16. septembra 2017, se za en teden odpravljamo na morje, kjer se bomo udeležili projekta Mirno morje.

Organizator mednarodnega projekta »MIRNO MORJE«, ki poteka že  od leta 1993, je  nevladna organizacija Friedensflotte iz Avstrije.  Je najuspešnejši socialno-pedagoški projekt v Evropi za otroke in mladostnike. V začetku je bil namenjen otrokom iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladinskih domov ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju, zadnja leta pa se v projekt vključuje tudi nadarjene otroke, ki pomagajo ostalim otrokom razvijati socialne veščine in se z njimi v popoldanskem času družiti pri različnih aktivnostih (športnih, ustvarjalnih, kulturnih, družabnih, . . .).

Letos bodo jadrnice v okviru projekta zaplule že 22-tič. Na enotedenskem jadranju v Dalmaciji se bodo na 97 jadrnicah zbrali otroci in mladostniki iz različnih organizacij, ustanov in centrov. Pod enotno zastavo miru na jadrnicah plujejo otroci in mladostniki iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine,  Slovenije, ….   Na enotedenskem jadranju  se sklepajo nova poznanstva in prijateljstva.

Iz Slovenije prihaja okoli 130 udeležencev iz osnovnih šol, šol s prilagojenim programom, zavodov in društev. Vseh udeležencev Mirnega morja pa je okoli 1000. Jadrnice izplujejo iz različnih marin, naša izpluje iz Šibenika in ima startno številko 97. Na dogovorjenih lokacijah na Jadranskem morju se jadrnice srečajo in kasneje tudi skupaj plujejo po morju. V popoldanskem času pa se v različnih marinah, kjer zasidrani prenočimo, udeleženci medsebojno družijo pri različnih aktivnostih.

Denar za izvedbo projekta je krit iz sponzorskih sredstev, za kar se vsem sponzorjem najlepše zahvaljujemo.

V organizaciji Mirnega morja se bodo, po izboru učiteljskega zbora in dogovorjenih kriterijev, projekta tokrat udeležili dve devetošolki in dva devetošolca. Čast zastopat našo šolo v tem projektu so dobili Janja Ajd, Blaž Jagodič, Jure Antolinc in Vita Trantura. In kakšna so njihova pričakovanja pred vkrcanjem na jadrnico Emo Blue?

PRIČAKOVANJA SKORAJŠNJIH UDELEŽENCEV »MIRNEGA MORJA 2017« SO NASLEDNJA:

Najbolj od vsega se seveda veselimo druženja s svojimi prijatelji. Veselimo se  tudi spoznavanja novih prijateljev, še posebej zato, ker smo si različni in je prav, da sprejemamo drug drugega takšni, kot smo. Verjamemo, da bomo doživeli nekaj nepozabnega saj skoraj nihče od nas še ni spal na jadrnici oz. na nobenem čolnu. Upamo, da se bomo veliko zabavali, ter se tudi naučili kaj novega. Odhoda se res že veselimo, zato komaj čakamo, da odplujemo! 🙂

Janja, Blaž, Jure, Vita in mentorica Andreja Cvetko

(Skupno 140 obiskov, današnjih obiskov 1)