Izdelki učencev naše šole so razstavljeni na mednarodnem sejmu  Feel The Future – Sejem inovativnih digitalnih rešitev v Celju.

V okviru predmeta astronomija v 7., 8. in 9. razredu učenci izdelujejo različne izdelke, ki dopolnjujejo razumevanje obravnavane snovi v posameznem razredu. Ker je predmet astronomija na naši šoli stalnica od začetka devetletke, sem prejel povabilo Zavoda republike Slovenije za šolstvo, da z izdelki, ki so jih izdelali učenci pri predmetu astronomija, sodelujemo na omenjenem mednarodnem sejmu. Z veseljem sem se odzval povabilu in tako imamo na sejmu predstavljene štiri izdelke, ki so rezultat pouka astronomije – sončna ura, Arhimedovo vreteno, maketa Sonce – Luna – Zemlja in plakat z ozvezdjem Andromeda. Lahko smo veseli in ponosni, da je naša šola prepoznavna daleč naokoli.

Aleš KOTNIK, prof.

ASTRONOMIJA 7. razred (SONCE, LUNA, ZEMLJA)

MODEL SONCE – ZEMLJA – LUNA

Pri izdelavi makete učenci niso rabili upoštevati velikostnih razmerij med telesi in velikostnih razmerij v razdaljah med njimi. Zanimala nas je le lega teles in gibanje Zemlje okoli Sonca ter gibanje Lune okoli Zemlje in skupaj z Zemljo okoli Sonca.

ASTRONOMIJA 7. razred (SONCE, LUNA, ZEMLJA)

ARHIMEDOVO VRETENO

Na podlagi razlage in razgovora pri uri astronomije, ko smo govorili o zgodovini astronomije in omenili opazovanje periodičnih pojavov, smo omenili tudi vsakoletno poplavljanje reke Nil in s tem nastanek rodovitne prsti ter pridobivanje hrane na tem področju. Učenec je samostojno raziskal metodo, ki so jo nekoč uporabljali za namakanje rodovitne prsti in izdelal model Arhimedovega vretena.

ASTRONOMIJA 7. razred (SONCE, LUNA, ZEMLJA)

SONČNA URA

Sončna ura je ura, ki meri čas s pomočjo navidezne lege Sonca na dnevnem nebu, oziroma s pomočjo sončne svetlobe, po navadi prek sence, ki jo na ravno ali krivo urino ploskev meče palica – gnomon, postavljena pod različnimi koti glede na ploskev.

Sončne ure smo izdelovali v šoli v tehnični učilnici pri pouku astronomije.

ASTRONOMIJA 9. razred (ZVEZDE IN VESOLJE)

MAKETA OZVEZDJA  ANDROMEDA – ideja najdena v knjigi Posodobitve pouka v osnovni šoli – FIZIKA

V okviru pouka astronomije  devetem  razredu, učenci 2 uri izdelujejo maketo ozvezdja. Vsak učenec izdela maketo drugega ozvezdja. Na izdelavo pridejo pripravljeni, kar pomeni, da morajo s seboj imeti pripomočke (stiroporne kroglice, lepilo, belo barvico, črn ali temno moder list papirja velikosti A3…), s katerimi izdelajo ozvezdje, ki jim je dodeljeno. Ob tem upoštevajo kote in razdalje v merilu. Poleg makete, omenijo še pomembne objekte v tem ozvezdju in večje zvezde, ki to ozvezdje sestavljajo.

(Skupno 142 obiskov, današnjih obiskov 1)