Drage učenke in dragi učenci, bralci bralne značke!

Zaradi spremenjenih okoliščin je na mestu obstala tudi naša bralna značka. A to ne pomeni, da ne moremo brati, morda bomo imeli v teh dneh še več časa za kakšno dobro knjigo. Res je, da so knjigarne in knjižnice zaprte, zato bi vam dala nekaj napotkov, kako pa vendarle do knjige za branje.

1. Najverjetneje imate doma še kakšno izposojeno knjigo iz naše ali splošne knjižnice. Preberite jo!

2. Izposodite si knjigo pri prijatelju, seveda pri tem upoštevajte vse zaščitne ukrepe pred okužbo z virusom.

3. Pobrskajte po domačih knjižnih policah, zagotovo se med knjigami najde kakšna tudi za vas. Pri izbiri vam naj pomagajo starši, starejši bratje in sestre, sorodniki,…

4. Knjigarne so že zaprte, odprta pa ostaja prodaja knjig preko spleta. Dostava je brezplačna in bo delovala, dokler bo delovala pošta.

5. Zagotovo pa je to pravi čas za razširitev uporabe elektronskih knjig. Spletni portal Biblos bo pozval knjižnice, da si bo lahko knjigo izposodilo več bralcev hkrati kot doslej.

6. Vsi sedmošolci imate doma knjigo Janje Vidmar z naslovom Elvis Škorc, genialni štor, ki ste jo dobili v knjižnici Nova vas v okviru projekta Rastem s knjigo. Lahkotna knjiga, ki opisuje zgode in nezgode fanta v najstniških letih.

Vse učence, ki boste v teh dneh prebrali kakšno zanimivo knjigo, pozivam, da v nekaj kratkih povedih opišete njeno vsebino, kaj vas je pri knjigi pritegnilo, zakaj bi jo po vašem mnenju lahko prebrali tudi tvoji sošolci, komu jo priporočaš,….

Ne pozabi na naslov in avtorja knjige!

Kratek sestavek pošlji ge. knjižničarki (lasic.darja@guest.arnes.si). Vaša razmišljanja bomo objavili na spletni strani pod zavihkom Knjižnica-aktualno.

P. S.: Rok za prebrane knjige za bralno značko (27. 3.) podaljšujemo za najmanj 14 dni. Vas bomo še obvestili.

Se veselim vaših predlogov zanimivih knjig. Se beremo!

 Vaša knjižničarka

BRALNA ZNAČKA, društvo Bralna značka Slovenije ZPMS – priporočila za branje v času osamitve učencev

Biblos

Ponuja izposojo in prodajo e-knjig. Sodeluje z založbami in knjižnicami.

Na Biblosu je na voljo za izposojo kar 542 e-knjig za otroke in mladino: Za otroke in mladino (542)

Za izposojo e-knjig v Biblosu je potreben vpis v eno od splošnih knjižnic. Če starši ali otroci še niso vpisani v knjižnico, jim sporočite, da se je možno v nekatere splošne knjižnice včlaniti na daljavo.

Tukaj lahko preverite, katere od knjižnic ponujajo možnost včlanitve na daljavo: https://plus.cobiss.si/opac7/rsu.

Prelistajte kakšno revijo ali drugo spletno gradivo: mklj.si/gradivo/spletni-viri.

Uporabljajte:

Omogoča dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe.

Uporabna je morda tudi naslednja povezava: https://www.bralnica.com/aktualno/brezplacne-knjige-na-spletu-25-virov-kjer-si-lahko-brezplacno-preneses-knjige/.

Staršem/skrbnikom priporočamo:

Čebelice

Oddaja Lahko noč, otroci

Radijske igre za otroke

Lahkonočnice

E-knjige Argeta Junior

Brezplačne e-knjige Založbe Zala.

Tudi Mobilna aplikacija Audibook brezplačno omogoča vse zvočne pravljice in ostale otroške zvočne knjige: http://app.audibook.si/
#zvocnepravljice #pravljice #zvocneknjige #avdioknjige #mobilnaaplikacija #Audibook

Spremljajte akcijo DIGITALNA SOLIDARNOST: https://digitalna-solidarnost.si/podjetja_in_brezplacne_ponudbe/
Na povezavi najdete seznam podjetji, ki ponujajo brezplačne storitve, ugodnosti ali rešitve za olajšanje življenja ljudi.
Med drugimi sta na seznamu tudi založbi Mladinska knjiga ter Založba Rokus Klett, ki omogočata dostop do različnih elektronskih in interaktivnih gradiv.

Domače branje v času samoosamitve: spletna kampanja, pri kateri na MMC-ju združujejo moči z Javno agencijo za knjigo (JAK).

 

Predvsem pa: ostanite zdravi!

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS


Desa MuckPravljice v živo

Žiga X GombačPravljice v živo

Boštjan Gorenc Pižama: Pravljice v živo

Anja ŠtefanŠopek ugank s Cerkniškega jezeraČmrlj in piščalkaMedvedBobek in zlate kokoši

Vesna RadovanovičDežela Velike tovarne besedZvezdica

Primož Suhodolčan: objavlja na svojem FB profilu povezave do posnetih pravljic (Radio prvi, Radio Alfa, Primož v živo)

Nina Mav Hrovat: NeredkoKazen za kralja

Barbara Gregorič Gorenc: pesem Strelovod za jezo, otroška kantata Kje je Tina?

Majda Koren: Domača spletna stranŽupcaPošlji razglednicoSlovenski ilustratorjiInteraktivna Medved in miškaKnjižničarka bere Medveda in miškoSkuhaj mi pravljicoMiciFB ŽupcaFB Mici

Avtorje, ki so predstavljeni na naši spletni strani, smo vprašali, če so pripravljeni odgovarjati na vprašanja (mladih bralcev in mentorjev) in se pogovarjati o prebranih knjigah.
Do danes so se nam oglasili: Irena Cerar, Žiga X Gombač, Barbara Gregorič Gorenc, Barbara Hanuš, Ljoba Jenče, Aksinja Kermauner, Neli Kodrič Filipić, Nataša Konc Lorenzutti, Gaja Kos, Majda Koren, David Krančan, Marko Kravos, Nina Mav Hrovat, Ivan Mitrevski, Ida Mlakar Črnič, Maša Ogrizek, Matjaž Pikalo, Sebastijan Pregelj, Slavko Pregl, Vesna Radovanovič, Cvetka Sokolov, Suzana Tratnik, Janja Vidmar.

Če se boste odločili za ta način povezovanja, pošljite vprašanja za avtorje na info@bralnaznacka.si.

 

(Skupno 538 obiskov, današnjih obiskov 1)