Dragi učenci 6. do 9. razreda!

Pred nami so velikonočni prazniki in z njimi povezana tradicija poslikave ali barvanja jajčk.

Petkov dan ustvarjalnosti (petek, 10. april 2020) bomo posvetili izdelovanju pisanic ali pirhov (SSKJ: pobarvano, poslikano jajce, pripravljeno za veliko noč). Tudi če ne praznujemo tega krščanskega ali družinskega praznika, smo lahko ustvarjalni, saj je jajce najbolj popolna podoba rodovitnosti ter novega življenja in je eden najstarejših simbolov v vseh kulturah sveta. In ni slučaj, da jih barvamo sedaj, ko se prebuja pomlad in vse okrog nas začne na novo živeti.

V slovenskem kulturnem izročilu je bogata zgodovina okraševanja velikonočnih jajc. Od prekmurske remenke in drsanke do belokranjske pisanice.

In kaj bo vaša naloga?

  • V petek boste doma sami ali s pomočjo družine izdelali velikonočno pisanico.

Za to ustvarjanje ne hodite nakupovat, uporabite materiale, ki jih imate doma ali v okolici doma. Za jajce lahko uporabite pravi jajček, lahko izpihanega, plastičnega, iz stiropora, lahko ga izdelate iz papirja ali gline …

Pri izbiri tehnike poslikave ali okraševanja imate popolno svobodo. Učiteljice so vam na spodnjih povezavah pripravile veliko idej za ustvarjanje. Seveda pa lahko imate čisto svojo drugačno idejo. Vaš izdelek, lahko tudi velikonočni pogrinjek ali hišna dekoracija velikonočnih pisank, pa mora biti doma izdelan in izviren. Izvirno bo vse, kar ne bo »barva+nalepka iz trgovine«. Seveda lahko uporabite kupljene barve, vendar poslikajte ročno ali kako drugače okrasite.

  • Nato izdelek fotografirajte in pošljite razredniku do ponedeljka, 13. aprila. Oddaja izdelka je obvezna.
  • Preden izdelek pošljete, ga opremite s podatki: ime in priimek in tehnika/material.

Vsa navodila in uporabne nasvete za izdelavo velikonočne pisanice si lahko preberete tukaj.

Želimo vam veliko ustvarjalnega navdiha in prijetne praznike.

Dan dejavnosti smo za vsa pripravile Jasna Antolinc, Andreja Cvetko, Marjeta Križaj in Jelka Napast

 

(Skupno 395 obiskov, današnjih obiskov 1)