Bliža se 9. maj in z njim dan Evrope, ko se simbolno spominjamo ideje združevanja držav v Evropsko unijo.

Ob prazniku se lahko učenci, starši in tudi učitelji preizkusite v kvizu o

poznavanju Evropske unije:

https://europa.eu/learning-corner/quiz/what_sl

https://europa.eu/learning-corner/quiz/life_sl

 

Kako je nastala Evropska unija?

Idejo o sedanji Evropski uniji je 9. maja 1950 predstavil francoski minister Robert Schuman. Na ta dan se vsako leto spomnimo z Dnevom Evrope. Sprva so se države povezovale zaradi skupnega gospodarstva. Danes Evropsko unijo sestavlja 27 držav članic.

Leta 1945 se je končala druga svetovna vojna, in da se njene grozote v Evropi ne bi več ponovile, je nastala ideja o povezanih državah. Države, ki med seboj trgujejo, namreč ne bodo napadle druga druge, ker bi jim to škodilo. Tako so se države leta 1950 najprej povezale predvsem gospodarsko – v Evropski skupnosti za premog in jeklo. Premog je bil pomemben, saj je dajal energijo tovarnam, ki so proizvajal vse, kar so ljudje potrebovali, tudi jeklo za stroje, hiše in ceste. Premog in jeklo je bil potreben tudi za izdelavo orožja. Tako nobene država ne bi mogla izdelovati orožja, da za to ne bi izvedele preostale države članice.

Držav ustanoviteljic je bilo šest: Belgija, Francija, Italija, Luksemburg, Nemčija in Nizozemska.

Sedem let pozneje, leta 1957, pa je bila ustanovljena Evropska gospodarska skupnost (EGS) ali »skupni trg«. Ta skupnost se je leta 1993 preimenovala v Evropsko unijo.

Slovenija je poleg osmih drugih držav postala članica EU leta 2004.

Danes Evropsko unijo sestavlja 27 držav članic in 24 uradnih jezikov, ki jih govori skoraj pol milijarde državljanov EU. Narode Evropske unije povezujejo skupne vrednote, kot so demokracija, svoboda in socialna pravičnost.

 Države članice

01/01/1958

Belgija

Glavno mesto Belgije je Bruselj, poznano tudi kot prestolnica Evropske unije. Pred uvedbo evra so uporabljali belgijski frank, leta 1885 je Belgija dobila v posest Svobodno državo Kongo.

Gašper Ambrož

Francija

Francóska repúblika ali Fráncija je obmorska država v Zahodni Evropi, glavno mesto je Pariz. Zanimivosti: Eifflov stolp, Notredamska katedrala, Muzej Louvre, Disneyland Pariz, …, pokrajina Provansa, jama s prazgodovinskimi poslikavami Lascaux, …

Julia Bernier

Italija

Je država na jugu Evrope. Zgodovinsko bogastvo, visoko umetnost, spomenike in arhitekturne lepote najdemo po vsej državi. Prav tako je svetovno znana po okusni kulinariki, trendovski modni industriji, luksuznih športnih avtomobilih in motornih kolesih, raznolikih regionalnih kulturah. Najbolj turistično obiskani: Rim, Benetke, Firence, …

Edita Draksler

Luksemburg

Je majhna država v Zahodni Evropi, meji na Belgijo, Francijo in Nemčijo in ima manj kot pol milijona prebivalcev. Glavno mesto Luksemburg ima bogato in dolgo zgodovino,ki sega v 10. stoletje in je obdan z veliko znamenitostmi iz preteklosti, npr. Notre-Dame katedrala, trdnjava v starem mestnem jedru, muzej moderne umetnosti in utrdba Bock v starem zgodovinskem predelu.

Mai Hercig

Nemčija 

Največji znamenitosti sta  brandenburška vrata in Berlinski zid ,ki je bil dolg preko 150 km in je nekoč delil vzhodni in zahodni Berlin. Padel je 9. novembra 1989 po več kot 28 letih in postal zgodovinska znamenitost.

Žiga Holc

Nizozemska

Na Nizozemskem so znane vetrnice, obstaja park Kinderdijk, v katerem si jih lahko ogledaš. Za prvi maj tam zacvetijo cela polja tulipanov. Super je za slikanje razglednic in kupovanje sira.

Ula Hribernik

01/01/1973      

Danska

Največji del Danske predstavlja polotok Jutlandijo. Danska je bila nekoč sedež vikingov. Znana je tudi po slavnih igračah Lego in pisatelju Hans Cristianu Andersenu.

Luka Kodrič

Irska

Obsega območje petih šestin otoka, ostalo je Severna Irska. Najvišja točka je Carrauntoohil (1.041 m), najdaljša reka je Shannon (386 km). Irska je obdana z mnogimi otoki in polotoki, rti in zalivi. Zanimiv je Killnarneyski narodni park, Dublinski grad, samostan Kylemore, …

Nik Krampl

Združeno kraljestvo (31. januarja 2020 izstopilo iz Evropske unije)

01/01/1981

Grčija

Glavno mesto so Atene. Svoje korenine ima v civilizacijah antične Grčije, ki velja za zibelko vse zahodne civilizacije. V Grčiji so se prvič odvile olimpijske igre leta 776 pred našim štetjem.

 Lun Ledinek

01/01/1986      

Portugalska

Leži na Iberskem polotoku na zahodu Evrope, meji na Španijo in na zahodnem delu na Atlantski ocean. Glavno mesto je Lizbona. Je največja pridelovalka plute na svetu (zamaški, talne obloge, izolacijske plošče,…). Najbolj znani Portugalci so: Vasco Da Gamma (pomorščak, ki je obplul Afriko in prišel do Indije), Cristiano Ronaldo (nogometaš).

Matija Malek

Španija

Je kraljevina z glavnim mestom  Madrid. Je obmorska država, ki meji na Francijo, Andoro, Portugalsko in Gibrartar, k Španiji spadajo tudi Balearski in Kanarski otoki. V preteklosti so bili španci veliki pomorščaki in so osvojili veliko kolonij.

Tiara A. Marhold

01/01/1995

Avstrija

Zaradi svoje zgodovine je ena bolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu. Najbolj obiskana znamenitost glavnega mesta Dunaj je palača Schönbrunn. Dunajski zrezek, Sacher torta ali slasten cesarski praženec so tradicionalne jedi, ki jih imamo vsi radi na krožniku.

Zala M. Lisica

Finska

Je severna obmorska država, ki meji na Rusijo, Švedsko, Norveško in na morju z Estonijo. Glavno mesto so Helsinki. Čeprav je Finska velika država ima le 5 milijonov prebivalcev,        pravijo ji tudi dežela tisočerih jezer.

Tine Petrović

Švedska 

Kraljevina Švedska je obmorska Nordijska država v Skandinaviji v severni Evropi, glavno mesto je Stockholm. Zanimivosti: Vasa muzej, tradicionalne hiše v narodnem parku Skansen, Kiruna je najsevernejše mesto, …

Anja Pleteršek

01/05/2004

Ciper

Je tretji največji otok v Sredozemskem morju in eden najbolj priljubljenih turističnih krajev. Glavno mesto Republike Ciper je Nikozija.

Špela Rajšp

Češka

Glavno mesto je Praga. Nastala je v 9. stoletju kot vojvodina Češka. Zanimiv je Karlov most, Praški grad, Stolnica sv. Vida, …

Tia Roškar

Estonija

Leži na severu Evrope, na vzhodni obali Baltskega morja. Glavno mesto je Talin. Estonsko gospodarstvo je zelo raznoliko, saj so industrija, transport in trgovina enako pomembni.

Rafael Sitar

Latvija

Je obmorska deželica ob Baltskem morju. Zanimivo je, da njen najvišji vrh sega le dobrih 300 metrov visoko, abeceda latvijskega jezika pa ima kar 33 črk. Latvija ponuja številne znamenitosti, kot je mesto Riga, s starim jedrom in svetovno dediščino, Karosta z veličastnimi plažami ali pa Kuldiga, ki ima najširši slap v Evropi.

Lana Sorko

Litva

Zelena in modra dežela ob Baltiku, kjer se prelivajo zelene ravnine in velike reke in mnoga jezera. Posebnost je hrib, ki je posajen s preko 100.000 različnih križev in nenavaden naraven 100 km dolg peščeni nasip na meji z Rusijo, katerega sipine segajo do 60 m visoko, na nasipu se nahaja tudi nacionalni park.

Nina Sovič

Madžarska

Ima največje jezero v Srednji Evropi, Blatno jezero (Balaton),  njegova površina je 592 km². Čarde so značilni madžarski lokali, kjer ponujajo madžarsko hrano, ob madžarski folklorni in ciganski glasbi.

Jan Svenšek

Malta

Otoška država, ki jo sestavlja 20 otokov in čeri, ki ležijo 93 km južno od Sicilije. Glavno mesto je Valetta. Uradna jezika sta malteščina in angleščina.

Andreja Šajher

Poljska

Je deveta največja država v Evropi. Razpolaga z velikimi količinami premoga in zato predstavlja eno vodilnih evropskih izvoznic slednjega. Njihova tradicionalna jed je lovska obara (bigos) ter meso, kot je gosje, krapovo in slanikovo.

Lana Šnuderl

Slovaška

Ima največ gradov in dvorcev na svetu. Tam se je rodil tudi Štefan Banič, ki je izumil padalo. Pod slovaškimi tlemi se skriva več kot 6000 jam.

Špela Štorgelj

Slovenija

Je edina država, kjer lahko v manj kot treh urah pridemo z gora na morje ali v panonski svet. Ozemlje Slovenije je zanimivo in pestro tudi pod zemljo. Slovenski jezik edini med uradnimi jeziki pozna dvojino in ima največ narečij.

Žiga Toplak

01/01/2007      

Bolgarija

Bulgaria has 5 small islands named after a saint, and it also has stone mushrooms which are stones that look like mushrooms. And 4500 caves where 32 out of 37 bat species in Europe call Bulgaria home.

Luan Visočnik

Romunija

Je država v jugovzhodni Evropi, glavno mesto je Bukarešta. Zanimivosti so: Grof Drakula, gradovi, srednjeveška mesta, divja narava, rudnik soli Turda, cerkve, Črn o morje, …

Klemen Vrhunec

01/07/2013      

Hrvaška

Glavno mesto Zagreb, južni in zahodni del države se končujeta na obali Jadranskega morja, ki je dolga 1778 km in ob njej leži tudi več kot 1000 otokov.

Alex Žlender

 

Evrski bankovci in kovanci so v Evropi prvič zaokrožili leta 2002, leta 2007 smo začeli plačevati v evrih tudi v Sloveniji. V evroobmočju (to je v tistih državah, ki so evro že sprejele) državljanom, ki potujejo, ni potrebno več plačati stroškov za menjavo denarja. Vsepovsod lahko preprosto plačajo z enakim denarjem. Enoten denar omogoča tudi lažjo primerjavo cen v različnih državah. Tako lahko Slovenec na primer primerja ceno pralnega stroja, kolesa, avtomobila ali računalnika v Sloveniji in Avstriji in nato izdelek kupi tam, kjer je cena najbolj ugodna. Zaradi skupne valute je poenostavljeno tudi trgovanje med podjetji. Trenutno evro uporablja 19 držav članic.

Evrokovanci imajo eno stran enako, na drugi strani pa je značilen simbol države, ki je kovanec izdala.

Evropska unija ima 4 simbole: zastavo, himno, praznik (Dan Evrope) in slogan – Združena v raznolikosti.

Zastava ima dvanajst zlatorumenih zvezd, postavljenih v krogu na modri podlagi. Število dvanajst nima nič skupnega s številom članic EU, ampak ponazarja prispodobo popolnosti (dvanajst mesecev, dvanajst dnevnih in nočnih ur, dvanajst apostolov …). Zvezde so v krog postavljene zato, ker je krog simbol povezanosti in nerazdružljivosti.

 

Himna EU je Oda radosti, ki jo je leta 1785 napisal Friedrich von Schiller, uglasbil pa jo je Ludwig van Beethoven za sklepno dejanje svoje devete simfonije. Uradno je postala himna leta 1986 in nima besedila. Izbrana je bila zato, ker je hvalnica enotnosti in miru.

 

 Dan Evrope pri vas doma, petek, 8. maja ob 20. uri na TV Slovenija 1

Kako je Evropa zaznamovala glasbenike Jadranko Juras, Alenko Godec, Raiven, Tomija iz Siddharte in druge? To in še več boste izvedeli na predvečer dneva Evrope, 8. maja ob 20. uri na TV Slovenija 1, ko bodo glasbeni ustvarjalci s priredbami znanih skladb iz zgodovine Evrovizije spomnili na vrednote miru in solidarnosti med evropskimi narodi.
V oddaji »Dan Evrope pri vas doma« bo o izzivih, s katerimi se soočamo Evropejci, spregovoril tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.  Svoje misli pa bodo z nami delili še znani Slovenci, ki delujejo na različnih področjih. Pridružili se nam bodo Feri Lainšček, Miha Mazzini, Ana Roš in drugi.

 

(Skupno 671 obiskov, današnjih obiskov 1)