Kljub temu, da se zaključuje leto 2020, katerega bomo najraje pozabili, pa so prazniki povezani z našo državo Slovenijo ostali in smo jih in jih bomo praznovali.

Letos namreč obeležujemo 30 letnico datuma, ko so Slovenci prišli na volišča in odločali o svoji prihodnosti.

Na volilnem listu je bilo zelo preprosto vprašanje, na katerega je bilo pred 30-imi  leti (26.12.1990) potrebno odgovoriti na voliščih po vsej Sloveniji. “Ali naj bo Slovenija samostojna in neodvisna država’?” Odgovor je znan., torej DA (88,5 %).

Odtlej Slovenci in vsi, ki skupaj z nami živijo v naši državi, sami nosimo odgovornost zase. Dokončno smo vzeli odgovornost za svojo usodo v svoje roke. 

Naša odločitev ni bila le legitimna, utemeljena v naravnem pravu, ki vsakemu narodu zagotavlja neodtujljivo pravico do samoodločbe. Do te odločitve je prišlo v trenutku, ko je nekdanja skupna država razpadala gospodarsko, politično in moralno in ko so postala prizadevanja za ohranitev Jugoslavije nasprotujoča. To ni bila nikakršna odcepitev, ki naj bi razbila Jugoslavijo, kot nam še danes mnogi očitajo v svetu. Jugoslovanska država je razpadla, nekdanje republike so vsaka na svoj način ustvarile svoje države znotraj svojih meja.

Življenje v Sloveniji od takrat naprej dokazuje, da zmoremo uspešno nositi odgovornost zase in da smo dober partner v mednarodni skupnosti pri reševanju skupnih problemov, da zmoremo nositi svoj del odgovornosti, pa tudi uveljavljati svoje interese, kljub temu pa nam na določenih področjih včasih tudi ne uspe. Smo vseeno majhen narod sredi evropskih velikanov in marsikdaj se moramo komu podrejati ali pa enostavno sprejeti kakšna pravila, katera nam povsem ne ustrezajo. Prav pa je, da ob prazniku poudarjamo predvsem uspehe. Bilo pa bi narobe, če bi to počeli z mislijo, da nimamo tudi resnih problemov, da ni napak in da v državi in slovenski družbi ni marsikaj narobe.

Slovenija je šla skozi proces velikih sprememb. Ob nastanku si je postavila visoke standarde, po katerih uravnava svoje življenje. S svojo doslednostjo je pridobila zaupanje pri svojih ljudeh in ugled v svetu, s tem pa tudi odgovornost, da zaupanje in ugled ohranja in ga ne zapravlja z odstopanji od teh standardov zaradi notranjepolitičnih strankarskih računic. 

Praznik je in prav je, da se ob prazniku veselimo. Kar smo dosegli, smo dosegli skupaj. Vprašanje pred 30-imi leti je bilo enostavno. Enostaven je bil tudi odgovor. A imel je zelo obetavno in večplastno vsebino. Dlje ko živimo v svoji državi, bolj se nam ta vsebina razkriva v vsej svoji celovitosti in upamo na lepšo prihodnost naše lepe domovine Slovenije, predvsem v naslednjih letih.

Za lažjo predstavo o dogajanju v tem letu si oglejte spodnji posnetek.

Čestitke za praznike in voščilo za Novo leto.

(Skupno 1.181 obiskov, današnjih obiskov 1)