Danes po svetu več kot 260 milijonov otrok in mladostnikov ni vključenih v šole. Šest od desetih otrok in mladostnikov, okoli 670 milijonov, ne doseže minimalnih spretnosti pismenosti in računanja; 750 milijonov mladih in odraslih še vedno ne zna brati in pisati – od tega sta dve tretjini žensk. Ta ogrožajoči primanjkljaj vodi v resnično izključevanje iz družbe in ustvarja spiralo družbenih in spolnih neenakosti.

Ta dan pa bodo po svetu zaznamovali številni dogodki. v Sloveniji ga bo med drugimi ozaveščevalnimi akcijami zabeležil že tretji nacionalni mesec skupnega branja, ki se začne 8. septembra s svetovnim dnevom pismenosti, in zaključi 8. oktobra s tednom otrok. Z dogodkom spodbujajo branje kot vrednoto pri vseh generacijah bralcev prek skupnega branja, z branjem povezanimi dogodki ter s širjenjem, izposojo in nakupom knjig.

Od 8. septembra do konca tekočega leta vsako leto teče tudi intenzivna nacionalna komunikacijska in plakatna akcija Društva Bralna značka Slovenije – ZMPS Beremo skupaj, ki s prepoznavno celostno likovno podobo (ilustracije priznanih slovenskih ilustratorjev) še dodatno informira najširšo javnost o pomenu in uporabni vrednosti branja, bralne kulture in bralne pismenosti za posameznika in za družbo kot celoto.

Letošnjo podobo je prispevalo Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS. Avtorica podobe je Tanja Komadina.

V stekleni vitrini pred knjižnico si lahko ogledate razstavo ob svetovnem dnevu pismenosti.

Zapisala: knjižničarka Darja Lorenčič Lašič

(Skupno 147 obiskov, današnjih obiskov 1)