Ob vseh izzivih in zahtevah, ki jih pred nas postavlja današnji čas, je še zmeraj ena od teh, ki jo poznamo že dolgo časa, tudi AIDS – neozdravljiva bolezen oz. okužba, ki jo povzroči virus človeške imunske pomanjkljivosti ali na kratko virus HIV. Klasični potek okužbe s virusom HIV ima več obdobij: obdobje mrka, akutni retrovirusni sindrom, klinično mirno obdobje, napredovanje v aids in aids.

Obdobje mrka je prva faza takoj po vnosu virusa v telo, kar traja kak teden. V tem času ni mogoče dokazati okužbe z nobeno virološko metodo, prav tako pa ne more priti do prenosa okužbe na drugo osebo. Virus se nato začne hitro razmnoževati, a imunski sistem v tem času še ne uspe razviti imunskega odgovora na okužbo.

V fazi klinično mirnega obdobja pride do ravnotežja med koncentracijo virusa in celic imunskega sistema. V tem obdobju so bolniki brez znakov, a kljub temu bolezen napreduje. Imunski sistem vedno bolj propada in se razvije končna oblika, aids.

Okužba s HIV je neozdravljiva, a jo lahko dobro obvladamo in preprečimo napredovanje v resnejše obolenje. Z ustrezno in predvsem pravočasno terapijo lahko bolniki dočakajo skoraj normalno življenjsko dobo, hkrati pa dober nadzor okužbe omogoča kakovostno življenje.

Virus HIV se prenaša preko neposrednega stika sluznice ali krvi s telesnimi tekočinami, ki vsebujejo HIV (npr. kri, sperma, nožnični izcedek, predsemenska tekočina in materino mleko). Do okužbe najpogosteje pride pri spolnih odnosih, pri stiku z okuženo krvjo – transfuzijah krvi, z uporabo okuženih podkožnih igel in prenosu z okužene matere na otroka med nosečnostjo, med porodom ali med dojenjem.

Prav zato je veliko bolj pomembna preventiva, kot ravnanje in ukrepanje šele takrat, ko se zavemo, ali pa niti ne vemo, da smo bili tudi sami v stiku z okužbo oz. okuženo osebo.

Zatorej … AIDS NE IZBIRA, TI LAHKO!

 Vsako leto je svetovni dan boja proti AIDS-u 1. december. Rdeča pentlja je simbol boja proti AIDS-u. Naj bo skrb za varno in zdravo prihodnost naša skupna skrb!

Pripravila: M. Ferčič

Viri:

https://ssum.um.si/2020/12/1-december-svetovni-dan-boja-proti-aidsu-3/

https://old.delo.si/prosti-cas/zdravje/za-uspesno-zdravljenje-kljucno-pravocasno-odkritje.html

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 1)