mirno_morje

Tudi letos, tokrat zadnjič, se bo naša šola udeležila projekta Mirno Morje.

Organizator mednarodnega projekta »MIRNO MORJE«, ki poteka že  od leta 1993, je  nevladna organizacija Friedensflotte iz Avstrije.  Je najuspešnejši socialno-pedagoški projekt v Evropi za otroke in mladostnike. V začetku je bil namenjen otrokom iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladinskih domov ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju, zadnja leta pa se v projekt vključuje tudi nadarjene otroke, ki pomagajo ostalim otrokom razvijati socialne veščine in se z njimi v popoldanskem času družiti pri različnih aktivnostih (športnih, ustvarjalnih, kulturnih, družabnih, . . .).

Na enotedenskem jadranju v Dalmaciji se zberejo otroci in mladostniki iz različnih organizacij, ustanov, centrov. Pod enotno zastavo miru na več kot sto jadrnicah plujejo otroci in mladostniki iz enajstih  držav:  Avstrije, Nemčije, Slovaške, Moldavije, Romunije, Hrvaške, Bosne,  Srbije, Kosova,  Italije in Slovenije.   Na enotedenskem jadranju  se sklepajo nova poznanstva in prijateljstva preko meja.

Iz Slovenije prihaja okoli 150 udeležencev iz osnovnih šol, šol s prilagojenim programom, zavodov in društev. Vseh udeležencev Mirnega morja pa je okoli 1000, ki bodo letos nameščeni na 106 plovil – jadernic. Jadernice izplujejo iz različnih marin, naša izpluje iz Šibenika in ima startno številko 96. Na dogovorjenih lokacijah na Jadranskem morju se jadernice srečajo in kasneje tudi skupaj plujejo po morju. V popoldanskem času pa se v različnih marinah, kjer zasidrani prenočimo, udeleženci medsebojno družijo pri različnih aktivnostih.

Denar za izvedbo projekta je krit iz sponzorskih sredstev, za kar se vsem sponzorjem najlepše zahvaljujemo.

V organizaciji Mirnega morja se bodo, po izboru učiteljskega zbora in dogovorjenih kriterijev, projekta tokrat udeležile učenke devetega razreda Neja Flogie, Veronika Hudournik in Alja Krajnc. In kaj pričakujejo?

NAŠA PRIČAKOVANJA

Mirno morje je za večino ljudi najbrž precej vsakdanja besedna zveza, ki pomeni morje brez kakršnihkoli večjih valov. In verjamemo, da bi bili nekateri zelo presenečeni, ko bi izvedeli, da  nam to predstavlja nekaj povsem drugačnega.

Projekt Mirno morje nam je omogočil, da bomo lahko za en teden svoje sobe zamenjale s kajutami, naše tuširanje s skoki v morje, ter predvsem, da bomo hišo zamenjale z jadrnico. Tega pa se seveda že zdaj zelo veselimo in komaj čakamo, da bomo lahko skupaj z ostalimi udeleženci flote preživele cel teden ob prijetnem druženju, zabavi, igrah in seveda, jadranju.

Zelo se veselimo, da bomo lahko tudi me ter naša učiteljica zraven pri dvigovanju jader, spuščanju sidra ter ostalih stvareh, ki bodo polnile naš čas od 17. do 24. septembra. Prepričane smo, da se bomo tudi skupaj z ostalimi člani posadke imele zelo lepo.

Seveda pa komaj čakamo, da se bomo lahko spoznale še z ostalimi več kot sto udeleženci iz Slovenije pa tudi nekaterih drugih držav in stkale nova prijateljstva, saj, kot pravi indijski pregovor, so najboljša stvar, ki jo lahko odnesemo z nekega potovanja, nove prijateljske vezi.

Veronika, Alja in Neja

mirno_morje_2

Zavarovalnica Triglav, d.d.
Zavarovalnica Triglav, d.d.
(Skupno 300 obiskov, današnjih obiskov 1)