Od leta 1966 po predlogu Unesca 8. septembra zaznamujemo mednarodni dan pismenosti.

Pismenost je sposobnost branja in pisanja ter zmožnost razumevanja vsakdanjih sporočil. Mednarodni dan pismenosti vsako leto znova opominja, da je kljub razvoju v več državah stopnja pismenosti še vedno nizka.

Pismenost v enem jeziku ni več dovolj. Svetovni jeziki se širijo, jeziki marginaliziranih družb umirajo. Generalna direktoricaUnesca Audrey Azoulay je opomnila, da danes na svetu obstaja okoli 7000 živih jezikov. Jezik za posameznika predstavlja orodje za komunikacijo, vseživljenjsko učenje in vključenost v družbo ter v delovno okolje. Prav tako pa je jezik po njenih besedah tesno povezan z identiteto, kulturo, svetovnimi nazori in izkustvenimi sistemi.

“Ko se enkrat naučiš brati, boš večno svoboden,” je v 19. stoletju zapisal osvobojeni temnopolti ameriški suženj in borec za opustitev suženjstva Frederick Douglass.

Svetovni dan pismenosti bodo po svetu zaznamovali s številnimi dogodki, v Sloveniji se bo začel Nacionalni mesec skupnega branja.

Pismenost je obenem predpogoj za osebni in družbeni razvoj, zmanjšuje revščino in neenakost, ustvarja bogastvo in pomaga izkoreninjati težave s prehranjevanjem in javnim zdravjem. V zadnjih letih je v vseh območjih sveta prišlo do velikega napredka. Na milijone moških in žensk se je s širokim gibanjem za pismenost in demokratizacijo dostopanja do izobrazbe vzpelo iz nevednosti in odvisnosti. Še vedno pa obstaja svet, v katerem bi vsakdo imel osnovno znanje, ostaja le želja,

Kaj pravijo številke o stanju po svetu?
“Danes po svetu več kot 260 milijonov otrok in mladostnikov ni vključenih v šole. Šest od desetih otrok in mladostnikov, okoli 670 milijonov, ne doseže minimalnih spretnosti pismenosti in računanja; 750 milijonov mladih in odraslih še vedno ne zna brati in pisati – od tega sta dve tretjini žensk. Ta ogrožajoči primanjkljaj vodi v resnično izključevanje iz družbe in ustvarja spiralo družbenih in spolnih neenakosti,” še beremo v letošnji poslanici.

BERI GLASNO, SPREMENI SVET!

“Otroci hočejo samo knjigo in pisalo”


Upam, da bomo skozi enotnost in odločnost dosegli svoj cilj. In da bomo pomagali 57 milijonom otrok. Ti nočejo iPhonea, nočejo x-Boxa, nočejo denarja in igrač. Hočejo samo knjigo in pisalo,” je svoj govor sklenila Malala Jusafzaj in požela stoječe ovacije.

https://youtu.be/oBT6GFdj0y8

Zapisala: Darja Lorenčič Lašič

(Skupno 503 obiskov, današnjih obiskov 1)