Vir: Gov.si

Drage učenke, dragi učenci, učitelji in učiteljice ter drugi zaposleni na

OŠ Rada Robiča!

Minilo je že 30 let od odločitve, da želimo samostojno živeti v naši lepi državi Sloveniji. 25. 6. 2021 pa  bomo proslavili 30-letnico uradnega nastanka samostojne Slovenije. Nihče ne želi še enkrat doživeti tesnobnih trenutkov v prelomnih osamosvojitvenih časih, ko smo bili resnično pripravljeni na vse, da zavarujemo svoja ognjišča, svoje domove, svoje najdražje, svojo domovino. Sedaj živimo, kar so bile pred desetletji le sanje.

Ob tej pomembni obletnici Vas pozivamo, da sodelujete v našem že tradicionalnem literarnem,  likovnem ter  fotografskem natečaju, ki letos nosi naslov Slovenija – 30 let.

Tema je torej naša država, domovina in vse, kar je povezano z njo. Vsak si po svoje predstavlja domovino in prav je tako. Prav je tudi, da z zanosom govorimo o njej, da jo spoštujemo in jo odkrivamo vedno znova in znova.

Na vseh treh natečajih lahko sodelujejo tudi učitelji in drugi zaposleni na  OŠ Rada Robiča Limbuš.

Vsa literarna dela, likovne in fotografske izdelke oddajte svojim razrednikom oz. mentorjem do 15. 5. 2021, nagrade in priznanja najboljšim pa bomo podelili na zaključni prireditvi ob dnevu državnosti.

NAVODILA ZA ODDAJO LITERARNEGA PRISPEVKA (2.-9. razred)

  1. Letos se bomo posvetili poeziji, torej pisali boste pesmice/pesmi.
  2. Obseg, število verzov in kitic ni omejen, res pa je, da se od višjih razredov pričakujejo obsežnejše pesmi. Rima je poljubna.
  3. Pesem naj bo zapisana v obliki akrostiha.

Kaj je to akrostih?

Akrostih je pesniška figura, ki ima običajno vlogo posvetila. Prve črke vsakega verza (vrstice) prebrane navzdol tvorijo novo besedo (ali reklo), običajno predstavljajo ime ljubljene osebe ali česa drugega.

Primer 1:  Prešernov Sonetni venec, ki ga je posvetil Primičevi Juliji (Magistrale)

Poet tvoj nov Slovencam venec vije,
Ran mojih bo spomin in tvoje hvale,
Iz sŕca svoje so kalí pognale
Mokrócvetéče rož’ce poezije.

Iz krajov niso, ki v njih sonce sije;
Cel čas so blagih sapic pogrešvále,
Obdajale so utrjene jih skale,
Viharjov jeznih mrzle domačije.

Izdíhljeji, solzé so jih redile,
Jim moč so dale rasti neveselo,
Ur temnih so zatirale jih sile.

Lej! torej je bledó njih cvetje velo,
Jim iz oči tí pošlji žarke mile,
In gnale bodo nov cvet bolj veselo.

Primer 2: akrostih neimenovanega sedmošolca

Velikokrat se nam zgodi.

Enakim, drugačnim kot si ti.

Srce se nam nasmeji.

Edinstven občutek po žilah zdrvi.

Lepo smejati se je, res.

Je kot najbolj divji ples.

Edinstven je in lep.

  1. Predlogi za akrostihe:

DOMOVINA, MOJA DOMOVINA, SLOVENIJA, OD KOD LEPOTE TVOJE, DRŽAVA SLOVENIJA, MOJA SLOVENIJA, HODIL PO ZEMLJI SEM NAŠI, NAJLEPŠA DEŽELA, RAD TE IMAM, DOMOVINA …

  1. Pesnite individualno – pesem naj bo delo le enega avtorja oz. enega učenca/učenke.

Bodite ustvarjalni, napišite zanimive  in čim bolj izvirne akrostihe, z veseljem jih bomo prebrale in nagradile najboljše.

Darja Lorenčič Lašič, Jelka Napast in Maruša Stanovnik, učiteljice

 

NAVODILA ZA OBLIKOVANJE LIKOVNEGA IZDELKA (1.- 9. razred)

  1. Razmisli, kaj je v naši lepi Sloveniji na tebe naredilo največji vtis. Vtisi so lahko različni, tako pozitivni kakor negativni, in nedvomno vplivajo na naše življenje. Lahko so trenutki ali en sam trenutek, ki nas osreči ali razžalosti, razjezi …
  2. Kako in na kakšen način bi lahko prikazal/a svoje občutke in vtis, ki je vplival na tvoje življenje?
  3. Glede na idejo in sporočilnost vsebine, motiva, izbereš primerno likovno področje in tehniko (risanje, slikanje, grafika, kiparstvo).
  4. Ustvarjaš lahko v poljubni tehniki, tudi kombinirani (npr. kombinacija tempera barv s kolažem in flomastrom, svinčnikom, tušem …).
  5. Format izdelka naj bo maksimalno v velikosti risalnega lista, če je kiparski, naj ne bo večji od 50×50 cm.
  6. Pri tridimenzionalnih izdelkih dobro pritrdi posamezne likovne elemente, da ne odpadejo od osnove, in bodi pozoren/a na stojnost izdelka.
  7. Na hrbtno stran obvezno napiši svoje podatke (ime, priimek, razred, naslov izdelka).

Jasna Antolinc, likovna pedagoginja

FOTOGRAFSKI NATEČAJ (4.-9. razred)

30-letnico osamosvojitve bomo obeležili tudi s fotografskim natečajem. Zbirali bomo fotografije, ki bodo obeleževale simbole Slovenije in seveda naravne ter kulturne znamenitosti, ki jih ima Slovenija veliko.

Kaj je tvoja naloga?

  1. V svojem arhivu fotografij poišči tiste fotografije, ki predstavljajo Slovenijo ter njene naravne in kulturne znamenitosti, tudi njene simbole.
  2. Fotografije morajo biti posnete v letih 2019, 2020 in seveda 2021.
  3. Sprejemamo fotografije narejene z mobilnimi napravami, fotoaparati in tudi z droni.
  4. Pošlješ lahko največ 5 fotografij. Pri izbiri fotografij bodi pozoren na kakovost fotografij v smislu privlačnega motiva, izvrstne kompozicije, udarnih barv …
  5. Da bomo fotografije lahko razstavili, morajo ustrezati določenim standardom. Fotografije pošlješ v obliki datotek JPEG visoke kakovosti, vendar naj datoteka ne presega velikosti 5 MB. Fotografije naj bodo natisljive v velikosti 10×15 cm ali več, torej mora krajša stranica imeti vsaj 1200 pikslov.

Vsako datoteko obvezno poimenuj po vzorcu Ime_Priimek_Naslov fotografije.

Svoje fotografije pošlji na naslov andreja.cvetko@guest.arnes.si . Pod »zadeva« napiši »Fotografski natečaj«. Pri pošiljanju dodaj kratek komentar (okrog 50 besed) o tem, kako je fotografija nastala oziroma zakaj si se odločil za to fotografijo. Prosim, pripiši, s čim je bila fotografija narejena (mobilna naprava, fotoaparat, dron).

Andreja Cvetko, učiteljica

Vir: https://www.mojaobcina.si/kidricevo/novice/slovenija-moja-domovina.html
(Skupno 498 obiskov, današnjih obiskov 1)