“Pravljice in ljudske povesti po svetu”

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev (IASL – International Association of School Librarianship http://www.iasl-online.org/ ) tudi letos vabi k praznovanju in promociji šolskih knjižnic s praznovanjem meseca šolskih knjižnic. V slovenskem prostoru ga tudi letos koordinira Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije.

Besedna zveza: “Nekoč, pred davnimi časi …” nas vse takoj popelje v čarobni svet pravljic, ki nam omogočajo, da na kratko pokukamo v življenja vil, škratov in ostalih pravljičnih junakov. Obstajajo zgodbe, ki so se prenašale iz mnogih generacij v preteklosti in nas učijo o človekovih vrednotah in kulturi. Oktober 2021 bo tako idealen za povezovanje skozi zgodbe in nova spoznanja o različnih državah po svetu.

Leta 1999 so knjižničarji po vsem svetu začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji smo ga prvič praznovali leta 2007, 22. oktobra. Ker se je praznovanju pridruževalo čedalje več držav, se je leta 2008 odbor odločil, da praznovanje prilagodi lokalnemu okolju. James Henri, predsednik IASL, je ugotovil: »Mednarodni dan šolskih knjižnic je dejansko prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic. Vsako leto smo v mesecu oktobru izbrali dan, ko je knjižnica odprla svoja vrata tudi v popoldanskih ura. Žal je v trenutnih razmerah to težje realizirati. Da bi pa vseeno praznično poudarili mesec knjižnic in se pridružili praznovanju, bodo učenci posameznih razredov napisali priporočilni seznam petih slovenskih knjig, ki bi jih učenci priporočali sovrstnikom po svetu. Seznam bomo poslali na naslov IASL, kjer ga bodo objavili.

Na spletu smo našle tudi zelo lep zapis o knjižnici z naslovom Dobro jutro: Svetišče, ki gas objavljamo tukaj.

Učenke knjižničarskega krožka z go. knjižničarko

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)